Sociale geboortezorg in het ziekenhuis (en eruit!)
Sanne van Eerden begeleidt voor AEF het leertraject 'Sociale geboortezorg in het ziekenhuis (en eruit!)'. Ziekenhuizen en hun samenwerkingspartners uit het gemeentelijk domein (waaronder de jeugdgezondheidszorg en wijkteams) werken hierin samen met als doel om van elkaar te leren wat er nodig is om de domeinoverstijgende samenwerking op een duurzame manier vorm te geven. Onder andere het St. Antonius Ziekenhuis, het Haga Ziekenhuis / Juliana Kinderziekenhuis, Gelre Ziekenhuizen, UMC Maastricht, het Reinier de Graafgasthuis, het OLVG en UMC Amsterdam participeren in dit project.
Sanne van Eerden: "Ik zie dat medisch professionals veel tijd kwijt zijn met zaken rond patiënten die niet (alleen) met medische zorg aan te pakken zijn, zoals stress rond schulden of woonruimte en psychische problemen. Stuk voor stuk factoren die veel invloed kunnen hebben op de mentale én lichamelijke gezondheid. Alleen ligt de oorzaak noch de oplossing (sec) bij de gespecialiseerde, medische ziekenhuiszorg. Daarom is de samenwerking vanuit de zorg en het sociaal domein (gemeentelijke instanties, de jeugdgezondheidszorg en de wijkteams) zo belangrijk. We moeten de zorg en ondersteuning veel integraler organiseren. Dat werkt preventief, zorgt voor meer werkplezier bij professionals én voor tijdswinst in zowel het medisch als het sociaal domein."
Toch is de beweging naar het 'ziekenhuis van de toekomst' niet eenvoudig. Het vraagt samenwerking met partijen uit het sociaal domein, maar deze twee werelden kunnen nogal eens botsen. Sanne: "Verschillende partijen vinden elkaar nog niet altijd goed, omdat ze allemaal op een andere manier zijn georganiseerd en worden aangestuurd, verschillende werkgebieden hebben en andere financieringswijzen. Vaak spreken ze simpelweg een andere 'taal'. Daarom zijn dit soort begeleidingsprojecten zo belangrijk. Want uiteindelijk is integrale samenwerking echt een win-winsituatie voor iedereen: voor de patiënt en de professional maar óók met het oog op de kwaliteit van zorg en de zorgkosten."
Zie ook dit blog dat Sanne over dit onderwerp schreef op Zorgvisie.nl.