Herstel van historie in de Utrechtse werfkelders
In de historische binnenstad van Utrecht liggen ruim 900 werfkelders: uniek historisch erfgoed. Maar veel van die eeuwenoude kelders hebben te maken met schade, in de vorm van scheuren, verzakkingen of lekkages. De Gemeente Utrecht wil de kelders behouden voor toekomstige generaties. De schade aan de kelders moet daarom worden hersteld, in samenwerking met de keldereigenaren in het wervengebied. Dat is géén eenvoudige opgave. Er is veel onduidelijkheid over wie waarvoor verantwoordelijk is en bij wie de aansprakelijkheid voor de schade ligt. Door fouten in het verleden is het vertrouwen van werfkeldereigenaren in de gemeente bovendien laag.
Het afgelopen jaar heeft de gemeente in een pilot met een subsidieregeling voor eigenaren uitgezocht hoe het herstel van de kelders vorm zou kunnen krijgen. De gemeente vroeg ons om te onderzoeken of ze met deze aanpak de goede weg heeft ingeslagen. Geleerde lessen in andere grootschalige hersteloperaties door de overheid, zoals in Groningen, vormden de basis van ons onderzoek. Ons rapport 'Herstel van Historie' is vorige week naar de gemeenteraad gestuurd en wordt gebruikt voor de besluitvorming over een definitie regeling voor het herstel aan de werfkelders.
Projectleider David Schelfhout: "Voor mij was dit project een mooie kans om de kennis die we in eerdere onderzoeken naar schadeherstel door de overheid hebben opgedaan te benutten in een belangrijke hersteloperatie in de stad waar ik woon en werk. Inhoudelijk viel het me op dat de gemeente actief probeert valkuilen uit andere hersteloperaties te vermijden: dat is positief. Toch is er nog het nodige te verbeteren in de aanpak. Daarvoor doen we zes aanbevelingen. Die zijn gericht aan het programmateam, maar ik hoop dat ook de gemeenteraad ze meeneemt in de besluitvorming over de definitieve regeling voor herstel van de werfkelders, later dit jaar.”
✍️ Meer weten over de Utrechtse werfkelders of andere projecten rond schadeafhandeling door de overheid? Stuur David een berichtje! 📖 Of lees hier ons hele rapport.
📜 Lees hier meer over de geschiedenis van de werfkelders door de eeuwen heen.